Engagerade unga entreprenörer avslutade med ökad självkänsla

Publicerat: 27 juli, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 1308

– Efter sex veckor som entreprenörer med egna hobbyföretag har de här ungdomarna växt otroligt mycket och fått en fantastiskt ökad självkänsla, sade Camilla Persson, projektledare för Entreprenörerna i Burlöv 2017, som under onsdagen hade avslutning på Möllegården kultur i Åkarp.
– Från att i starten knappt våga säga något inför övriga deltagare har de idag gjort bra presentationen inför alla om vad de åstadkommit med sina respektive företag under de gångna veckorna.
Så efter sex veckor som entreprenörer, med egna hobbyföretag, var det dags för bokslut, åtminstone för de flesta. Några har valt att fortsätta en tid till.
 
Mötte motstånd men kämpade
Det var sammanlagt 20 ungdomar som startade och drev tolv hobbyföretag med olika, självvalda, inriktningar.
– Vi visste vad vi skulle göra men fick anpassa oss efterhand och kunde konstatera att allt inte går som man planerat före, sade Niko Hartonidis och Yousef Waly som med företaget Barnfix AB erbjöd sommarskola på Humlemadens skola.
– Det var inte alltid som barnen ville göra det vi planerat och det fick vi rätta oss efter. Det viktiga var att vi fick jobba med barn.
Laurence Bengtsson och Felicia Roxenstrandova mötte svårigheter när de med sitt företag Happy Color ville erbjuda barn ansiktsmålning och fika.
– Burlövs Center svarade aldrig när vi sökte kontakt så vi fick söka många andra kontakter för att få nya kunder. Men det var kul att kämpa och våga ta kontakt. Plus känslan av att inte ge upp. Vi ska försöka kämpa vidare, sade de båda.
Julia Norberg erbjöd med sitt Vip Hemservice gräsklippning, gå ut med hundar och vad helst som behövdes av tjänster, men också hon hade motgångar.
– Jag fick gjort affischer med hjälp av kommunen för att kunna marknadsföra mig, men det var väldigt många nej av olika anledningar. Kanske mest för att ingen vet vem jag är. Man jag ska fortsätta kämpa vidare, redogjorde hon.
– Det viktiga är att de unga entreprenörerna fått nya kunskaper, självkänsla och inspiration för att ta sig an sådana utmaningar, tillägger Camilla Persson.
 
Två stipendiater
Två av ungdomarna fick vardera ett stipendium på 500 kronor fö de extra insatser de gjorde.
Den ena var Ibrahim Heib som fick stipendiet med motiveringen:
”Ibrahim har visat på en sann entreprenörsanda och en förmåga att utveckla sitt företag. Han har framförallt visat på ett kreativt sätt att hitta kunder och arbeta hårt med att sälja och utveckla sin kundbas, en förutsättning för ett framgångsrikt entreprenörskap”.
Ibrahims företag heter ”Muggar för alla” och han säljer kunddesignade muggar.
Den andra stipendiaten var Dominique Fraiman som säljer arbetshandskar för hovslagare med företaget ”Handiga handsken”. Motiveringen till stipendiet lyder:
”Dominique har visat på en sann entreprenörsanda och en förmåga att under en mycket kort tid finna en tydlig affärsidé samt en djup kunskap om sin kund och dennes behov. Hon har dessutom visat på stor kreativitet i sitt sätt att sälja och marknadsföra sin produkt och skapa mervärde för sin kund, en förutsättning för ett framgångsrikt entreprenörskap”.
– Entreprenörernas utbildningsprogram syftade främst till att få dem att växa som personer och till att få dem att hitta sin drivkraft. Vi som drivit projektet ville förmedla att den som vill något och som vågar har allt att vinna.
– Det viktigaste är inte att entreprenörerna tjänar mycket pengar eller kommer på den bästa affärsidén direkt, även om det är roligt när det går bra. vi tycker att det viktigaste är att entreprenörerna inser sin egen potential, kan skapa sina egna möjligheter och att de har mod att testa, menar Camilla Persson och Sara Cederlund, näringslivsutvecklare i Burlövs kommun och även hon projektledare.
 
Företagarna viktig partner
En viktig partner i projektet var näringslivsorganisationen Företagarna Öresund.
– Det är alltid viktigt att stödja ungdomarna för att i framtiden få fler företagare. Vi behöver hela nya företag och unga som är kreativa och vill göra något med sig själva, sade Rolf Östinge, ordförande i Företagarna Öresund.
– Det är också intressant att det kommit en ny insikt inom skolans värld om vikten av företagandet. Just i Burlövs kommun har har det varit lite svårt eftersom brukssamhället fortfarande lever kvar lite grand.
Rolf Östinge menar dock att kommunen tagit sig i kragen när man anställde Sara Cederlund som näringslivsutvecklare.
– Tidigare tjänstemän som handlade näringslivsfrågor hade egentligen aldrig riktigt tid med det. Nu har man gjort helt om och lyckats väl.
– Nu kan ungdomarna lära och få förebilder. Så vi är glada för satsningen på sommarentreprenörer vilket är att sätt att lyfta intresset för näringslivsfrågor för ungdomar nu när det inte finns något gymnasium i kommunen.
Även Region Skåne och Sparbankstiftelsen Skåne stöttade projektet ekonomiskt.

Liksom Dominique Fraiman.

Liksom Dominique Fraiman.

Dominique fick också ett särskilt stipendium, liksom Ibrahim Heib. Den senare kunde dock inte vara närvarande vid avslutningen

Dominique fick också ett särskilt stipendium, liksom Ibrahim Heib. Den senare kunde dock inte vara närvarande vid avslutningen

Comments are closed.