En fullmatad Mölledag för 40:e gången

Publicerat: 28 juni, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 1408

Sjörövar-Mange, Mölledagenloppet, Mama Dash och Danne Stråhed som Grand final är bara något av det som händerpå söndag den 2 juli vid Kronetorps Mölla den 40:e Mölledagen.
– Det blir en riktigt härlig dag, lovade kulturchefen Harald Winter när söndagen program presenterades med delar av deltagarna på plats.
– Men det ska också sägas att det pågår en upprustning som bland annat innebär att besökare i rullstol också kan ta sig fram på ett bra stäven till baksidan.
– Och programmet, lovade Harald Winter, innehåller något för alla åldersgrupper.
 
Mölleföreningen
– Vi ska ha lotterier, viss försäljning och visning av Kronetorps mölla, berättade Evert Lindén från Burlövs Mölleförening.
– Tyvärr är det ingen som kan gå på gången utanför möllan eftersom renovering pågår och den är försenad en månad på grund av vädret
Kronetorps mölla är 175 år gammal och den största i Skåne.
– Och den är mer eller mindre intakt sedan den byggdes. Faktum är att den är i så bra form att vi faktiskt kan mala mjöl även idag, så den är värd att titta på, menade Evert Lindén.
 
Kulturföreningen Medvind
– Vi ska ha en mängd olika aktiviter både ute och inne, sade Lone Bach Borius, föreningens ordförande.
– Inomhus i ateljén kan alla vara med och skapa Plastic Mandala. Det innebär att de får vara med och klä en vägg med CD-skivor.
– Utomhus ska vi ha försäljning av bland annat flädersaft, man kan få måla på stenar, prova växtfärgning, tryck med blommor. – Vi ska också ha försäljning av växter, teer, få trädgårdstips, och mycket mera.
Det blir också visning av örtträdgården.
– Vi kommer också att bjuda in till nya medlemmar och de 20 första får en lyckopåse, tillade Lone Bach Borius.
 
KFUM
KFUM ska arrangera Knatteloppet.
– Det är det snabbast loppet i Sverige, påpekade Harald Winter.
Det ska tilläggas och kanske också ett av de kortaste. Lämplig för löparna som ska vara upp till sex år. Det går också bra att någon förälder bär de små barnen på axlarna hela banan.
– Det kostar inget och ingen vinnare utses.
KFUM ställer också upp en så kallad airbag, vilket inte är en hoppborg utan en matta med luft som barn kan hoppa på, under övervakning, och det blir möjlighet att få prova på parcour under ledning av KFUMs duktiga utövare.
För föreningslivet
– En viktig del med Mölledagen är av tradition att lokala föreningar får visa upp sin verksamhet, påpekade Harald Winter.
– En sådan förening är Classic Mc Moped Club, som visar up sina skönheter. Burlövs Ryttarförening anordnar ponnyridning och Burlövs Brukshundklubb visar hundar som springa agility och det blir möjlighet för den som vill prova på med sin egen hund. Även scouterna kommer att finns på plats med eldstad och hantverk. Med livlinekast och andra scoutaktiviteter.
För den som vill prova att dreja har ABF öppet hus med sådana möjligheter. Röda Korset ska ha secondhandförsäljning och Åkarps Husmodersförening berättar om sim verksamhet.
– Det blir också ansiktsmålning för barnen hela dagen och för mat och kaffe står Burlövs kommuns kostenhet, tillade Harald Winter.
Det blir två varianter av de musikaliska. Hembygdsgillet Burlöv Lomma har dansuppvisning och visar folkdräkter och som stor avslutning på dagen dyker folkkäre Danne Stråhed upp med sitt band.
 
Tidsplan
Kl 11.00 Sjörövar-Manger & Katta Pirat.
kl 11.30 Mölledagenloppet.
Kl 12.00 Ung scen.
Kl 13.00 Folkdanser och folkdräkter.
Kl 13.30 Mama Dash.
Kl 14.00 Hunduppvisning och agility
Kl 15.00 Danne Stråhed.
Under tiden pågår verksamheten runt om.
Tänk på att del av Dalbyvägen är avstängd för trafik.

Comments are closed.