Edvin Öhrström hyllad postumt

Publicerat: 8 maj, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 947

På Guldsöndagen offentliggjordes att den svenske bildkonstnären, skulptören och glaskonstnären Edvin Öhrström, född 1906 i Burlöv, blir den 11:e kulturpersonligheten som tar plats i Burlövs kommuns virtuella Hall of fame.
Edvin flyttade snart till Halmstad där hans far arbetade som hantverkare vid järnvägen. Efter att ha börjat som järnvägsarbetare, utbildade han sig till teckningslärare på Tekniska skolan i Stockholm 1925-28 och på Konsthögskolans skulpturlinje 1928-31 med Carl Milles och Nils Sjögren som lärare.
År 1932 studerade han i Paris på Académie Colarossi för Charles Despiau på Académie Scandinave Maison Watteau och för Fernand Léger på Académie Moderne.
Åren 1936-1957 arbetade han efter förmedling av Edward Hald två månader per år för Orrefors glasbruk. Där använde han sig ofta av arielteknik, som uppfunnits tillsammans med mästaren Gustaf Bergkvist och konstnären Vicke Lindstrand. Senare arbetade han med Lindshammars glasbruk där han utvecklade sina skulpturer till prismor i ädelstensfärger som spelade med ljusets reflexioner och brytningar i glaset.
 
Mest kända skulptur
Edvin Öhrström vann en tävling om utsmyckning av Sergels Torg i Stockholm med en 37,5 meter hög stålkonstruktion med 60.000 glasprismor och upplyst inifrån.
Denna 130 ton tunga glasobelisk, Kristall, vertikal accent i glas och stål, är tillverkad av stål, vilken är beklädd med arkitekturglas från Lindshammars glasbruk och invigdes 1974. Enligt Edvin Öhrströms ursprungliga intentioner skulle obelisken belysas inifrån. En sådan belysning installerades först 1993. Ljuskällan är fyra inuti obelisken monterade strålkastare med metallhalogenlampor på vardera 1 800 Watt.
Öhrström finns representerad vid bland annat Nationalmuseum, Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum och Kalmar konstmuseum.
Edvin Öhrström dog 1994 och är begravd på Skogsö kyrkogård i Saltsjöbaden.
Källa: Wikipedia

Öhrströms mest kända verk är glasskulpturen, Kristallvertikalaccent, på Sergels torg i Stockholm.

Öhrströms mest kända verk är glasskulpturen, Kristallvertikalaccent, på Sergels torg i Stockholm.

En annan av Öhrströms offentliga skulpturer, Musernas gunstling i Växjö

En annan av Öhrströms offentliga skulpturer, Musernas gunstling i Växjö

Comments are closed.