Diabetes en stor folksjukdom

Publicerat: 14 november, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 321

Över en halv miljon personer i Sverige lever med diabetes, vilket göt det till en av vår tids stora folksjukdomar. Nu storsatsar Svenska Diabetesfförbundet på att sätta diabetes på agendan.

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar, där två barn och två vuxna varje dag drabbas av diabetes typ 1 utan möjlighet att bli friska, säger Fredrik Löndahl, ordförande för Svenska Diabetesförbundet.

Ännu fler, närmare 50 personer om dagen, drabbas av diabetes typ 2. Diabetes typ 2 är en folksjukdom som till viss del går att förebygga med rätt kost och ökad fysisk aktivitet.

Om vi hjälps åt att öka kunskapen om diabetes kan vi med små medel förbättra livet för väldigt många, tillägger han.

Stort mörkertal

Bara i Burlövs kommun är det 1.059 personer som konstaterats har drabbats av diabetes, varav 265 av typ 2. Totalt i hela Skåne lever 19.868 personer med typ 2-diabetes utan att veta om det. Det vill säga mörkertalet är stort.

Typ 2-diabetes är en allvarlig och delvis ärftlig sjukdom som är starkt sammankopplad med vår livsstil och i många fall går den att förebygga eller skjuta upp. Övervikt, bukfetma, fysisk inaktivitet, rökning, stress, alkohol och dåliga matvanor är riskfaktorer som påverkar risken att drabbas.

Enkla åtgärder

För den som ligger i riskzonen finns det åtgärder som minskar risken att insjukna. Det kan bland annat innebära så enkla saker som mer grönsaker och fullkorn på tallriken, och ökad fysisk aktivitet i form av så lite som 30 minuters promenad om dagen.

Och varje dag dör fem personer i Sverige till följd av diabetes tillägger, Cecilia Gomez, förbundsdirektör i Svenska Diabetesförbundet.

Både Löndahl och Gomez påpekar att det idag inte finns något botemedel mot diabetes.

För den som vill veta mer gå in på Svenska Diabetesförbundets hemsida, www.diabetes.se.

Comments are closed.