”Detta är fan inte okej!”

Publicerat: 23 mars, 2018

Publicerat i: Insändare, Redaktionellt

Visningar: 828

INSÄNDARE:
 
Ursäkta mitt språk men jag vet inte hur jag ska uttrycka mig annars och om inte jag finner ord för något tror jag inte någon annan kan göra det.
Idag i skolan fick vi papper om att ansöka för skolstipendium och gissa vad det stod på pappret. Det stod och jag citerar:
“och det är inte okej någonstans att en elev som kanske varit bråkig lite och dalat lite upp och ned under en liten period av 3 år inte har en chans att söka stipendium som en annan elev som kanske verkar trevlig och flitig inför lärares ögon”.
Jag tror de flesta elever kan relatera till att det alltid finns drama i skolan speciellt i årskurs 7-9 och erkänn du har säkert varit med och orsakat eller bara svepts med någon gång. Är det då rätt att du inte har lika stor chans att kunna få en liten spark i baken och få detta stipendiet som den “snälla nörden” som finns i varenda klass i varenda skola.
Det som gör mig mest frustrerad är att idag när vi fick papperna om ansökningen för stipendium sa jag till min lärare.
– Jag kan väl lika gärna lämna tillbaka den här eftersom jag har varit med i slagsmål eller hur?
I stället för att uppmuntra mig, som en lärare borde göra, tittar läraren tveksamt på mig och säger:
– Ja det kanske är bäst om jag sparar den.
Sedan tar hen pappret från mig.
Det lilla hoppet jag hade om att kanske lyckas och lägga allt som varit bakom mig och följa min dröm och bli advokat, trots alla nedförsbackar och alla andras “råd”, om att “du kanske ska sikta lägre” eller “Du? Bli advokat?”
Men att det hoppet bara ska försvinna eftersom stipendium tyvärr inte är för de som råkat dras med i drama, de som kanske haft det lite tufft ett tag och dalat med betygen och de är verkligen inte för sådana som mig.
Jag skriver detta nu eftersom det är enda sättet att få det ur mig. Jag har försökt och försökt rätta till tidigare fel i min skolgång och jag såg fram emot att få en chans att kanske få ett stipendium men tyvärr är det såhär det ser ut egentligen.
Jag skriver till alla berörda föräldrar med barn man vet kan mycket mer än de visar.
Jag skriver till elever som känner igen sig men framförallt till skolorna som har det på detta viset.
Jag vet att Vårboskolan är en av skolorna eftersom jag har gått där i tre låååånga år.
 
Mvh
 
En väldigt frustrerad elev på Vårboskolan
————————————————————————-
 
Så här kommenterar Anders Öhlin, chef för utbildnings och kulturförvaltningen insändaren:
 
”Det är ju tråkigt att höra att en elev är besviken!
 Jag vet inte vad det är för papper eleven pratar om. Jag bifogar det brev som förvaltningen har skickat till Vårboskolan angående stipendiet och den anmälningsblankett som vi använder.
Jag tycker väl inte att de har något konstigt innehåll i de skrivelser som vi skickat ut.. När det gäller villkoren i en Stiftelse så är det grundarna till stiftelsen, inte kommunen, som bestämmer villkoren. I det här fallet har grundarna till stiftelsen skrivit : ” Stipendiet tilldelas en elev som under skoltiden ådagalagt flit och gott uppförande och som ämnar fortsätta sina studier vid högre skola”. Slut citat.
 
Om en elev relativt nyligen varit i slagsmål på skolan, som denna eleven säger, så är det kanske inte helt konstigt att en lärare bedömer att han kan ha svårt att få stipendiet. Sen ska det naturligvis inte en sådan händelse läggas någon till last för all framtid. Men har man uppfört sig illa så får man nog lov att acceptera att man måste visa upp att man har ändrat sitt beteende under en längre tid innan man blir belönad för gott uppförande.
 
Jag har ju ingen som helst aning om vad om verkligen har sagts om detta på skolan och jag tycker att det är viktigt att uppmuntra elever och visa att vi tror på dem men om vi delar ut ett enda stipendium på Vårboskolan så kan ju inte alla som behöver uppmuntran få det som uppmuntran.
Vi får hitta andra vägar att uppmuntra och stötta. Utan att prata med berörd lärare är det omöjligt för mig att bedöma om den här pojken har fått tillräckligt stöd eller ej.”
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.