Det började med ett sängbord

Publicerat: 12 september, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 502

– Vi startade 2009 med ett sängbord och en kund, men drömmen var att ha en helt egen möbellinje, berättar Mikael Rosenquist, som tillsammans driver företaget Zebra collection i Arlöv, tillsammans med hustrun Ulrika.
Företagets utvecklades snabbt och förra året utsågs de till årets företag i Burlövs kommun med motiveringen att de har en stabil historik, engagerade och duktiga medarbetare, och är verksamma i en bransch som är utsatt för intensiv konkurrens.
Deras kollektion består av textilier och möbler som säljs via nätet och i utvalda butiker i Sverige och att deras varumärke är präglat av stil och enkel design.
– Ja, jag tycker om att starta företag och har en entreprenörsanda. Innan vi startade detta jobbade jag inom Sova-koncernen och reste runt och startade ett 20-tal butiker runt om i landet.
– Efter hand upptäckte vi att det fanns en lucka i utbudet, bland annat när det gäller sängbord och sänggavlar så det satsade vi på när vi startade eget, berättar Ulrika.
– Samtidigt så hörde vi ofta att det var kunder som ville fundera om de skulle köpa så vi förstod att de var för dyra.
 
Reste runt och letade
Så de reste runt till bland annat Polen och de baltiska länderna och letade efter producenter som kunde producera det de ville ha och till rätta priser.
– På så vis lyckades vi täppa till den lucka i utbudet vi såg innan, tillägger Ulrika.
– Och första året ökade vi försäljningen av sängbord med 850 procent och sänggavlar med över 300 procent, inflikar Mikael.
– I dag är vi marknadsledande när det gäller sängbord och säljer cirka 20.000 om året.
Båda påpekar att de idag har ett betydligt bredare utbud av produkter som sängar och textilier.
– Vår inriktning är att vi ska jobba med produkter för den breda massan av kunder och det med skandinavisk design och solitt material. Det ska också vara färdiga produkter så att kunderna kan utrusta och göra klart på tio minuter.
– Det finns också ett miljötänk hela vägen igenom, påpekar Mikael.
– De ska vara länge, men också kunna kastas utan att ha negativ inverkan på vår omgivning.
 
Uppåt i tre år
De första tre åren pekade försäljningssiffrorna enbart uppåt, men började dala de två åren därefter.
– Det berodde på vårt nära samarbete med Sova-koncernen. Det gick inte bara för dem och det hela slutade med en rekonstruktion för deras del. Den delen vi sålde på andra håll ökade och efter den pärsen har det bara gått framåt, säger Mikael.
– Det vi gör nu är att vi fördjupar våra samarbeten med befintliga partners, samtidigt som vi söker fler partners i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland och i Spanien.
 
Jättestolta
Mikael och Ulrika medger att det tog den hårt när försäljningsiffrorna pekade neråt.
– Men idag är vi jättestolta över att det går så bra och det kändes också mycket bra när vi nominerades till utnämningen Årets företagare 2017, framhåller Mikael, samtidigt som han pekar på den positiva inställningen som finns inom företaget och det nära förhållandet med personalen.
– Det känns som vi är en familj som jobbar mot samma mål och det är så positivt!
 
Tommy Paremo

Efter hand har produkterna blivit fler som till exempel byråer och sängar som Mikael visar…

Efter hand har produkterna blivit fler som till exempel byråer och sängar som Mikael visar…

…och olika typer av textilier som Ulrika visar.

…och olika typer av textilier som Ulrika visar.

Här är de båda vid utnämningen till Årets företagare 2017 under Guldsöndagen på Möllegården kultur, tillsammans med kommunalrådet Katja Larsson och Rolf Östinge, ordförande i organisationen Företagarna.

Här är de båda vid utnämningen till Årets företagare 2017 under Guldsöndagen på Möllegården kultur, tillsammans med kommunalrådet Katja Larsson och Rolf Östinge, ordförande i organisationen Företagarna.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.