Demokratin inte säker för alltid

Publicerat: 28 januari, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 286

– Det är viktigt att vara ute och mötas och det varje dag och inte bara för att minnas. Man måste prata och förstå att det finns obehagliga saker som hänt och som inte får hända igen. Vi måste ha klart för oss att demokratin inte är säker för alltid.
Så inledde TV-producenten Jan Scherman sitt anförande på Förintelsens minnesdag i Arlövs bibliotek på söndagskvällen.
Scherman som gjort en uppmärksammad programserie på SVT om demokrati på SVT pekade på att Adolf Hitler faktiskt kom till makten 1933 i ett demokratiskt val i Tyskland.
– Men så fort han fått makten genomförde han en fullmaktslag och så följde nya beslut snabbt, bland annat raslagarna, berättar han.
– Det är lätt att förstå idag, men inte då.
– Vi kan se på vår egen tid. Trodde vi för tio år sedan att ett parti som Sverigedemokraterna skulle kunna finnas och bli landets näststörsta parti i riksdagen. Därför är det ganska klart att det kan hända igen om vi inte är observanta. Se vilka som sitter vid makten och är demokratiskt valda i Polen, Ungern och Tjeckien.
– Vi kunde inte heller för tio år sedan förutse den strikta flyktingpolitik som Sverige för idag. Så vi har inget vaccin mot att det inte ska ske igen även här i landet, tillägger Scherman, samtidigt som han påpekar att man både i Finland och Tyskland har lagar som gör det betydligt svårare att fösa undan demokratin än vi har i Sverige.
 
Urtima riksdag 1918
Han pekade bakåt i tiden mot den så kallade urtima riksdagen 1918 som var den första folkomröstningen som var allmän och lika rösträtt för både män och kvinnor.
– Det fanns ett starkt motstånd mot att låta kvinnor rösta. Dessa menade att kvinnorna inte hade den mentala utrustningen för att förstå och hade det bättre hemma i köket och ta hand om barnen. Men det var Hjalmar Branting och Nils Eden som drev fram en allmän rösträtt för både män och kvinnor och lyckades.
– Men samtidigt finns det även idag personer som inte tycker det är rimligt att alla ska ha rösträtt, utan bara de som har tillräckligt med kunskap.
 
Var rädda om politikerna
Jan Scherman menade att vi måste vara rädda om våra politiker.
– De vi har i riksdagen, landstingen och i kommunerna. I kommunreformerna försvann 200.000 politiker och allt färre personer idag känner någon som är vald politiker.
Han pekar på en undersökning han gjort bland politiker som bland annat visar att 63 procent är utsatta för hot eller kränkningar och 53 procent av kvinnorna anser att de påverkas till självcensur och 40 procent menar att demokratin i Sverige är hotad.
– Man måste ha rätt att prata utan att bli hotad, slog Jan Scherman fast.
– Demokratin är ett fundament i vårt samhälle och en del av Sverige. Och demokratin utvecklas i vardagen.
Bakom söndagens arrangemang stod Burlövs kommun tillsammans med Burlövs församling och ABF.
 
Tommy Paremo

Efter talet anslöt ett 30-tal personer till fackeltåget som gick mot kyrkan för en minnesstund med musik.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.