Demokratin ingen självklarhet

Publicerat: 25 januari, 2019

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 327

Vi har i Sveriges ett demokratiskt system där vi väljer våra företrädare, men är det en självklarhet. Kanske för många, men ingen ska tro att det bara rullar på av sig själv. Det finns många som vill på olika sätt påverka oss andra på ett sätt så att vi inte ifrågasätter ”sanningen”. På Arlövs bibliotek visas just nu en utställningen som heter ”Det resande demokratilabbet” med tanken att det lära, främst de unga, att vara kritiska mot vad de ser och hör.
– Vem som helst kan se och prova utställningen som står mitt i biblioteket, men tanken är att alla mellanstadie- och högstadieelever ska komma hit och få information om hur den fungerar så att de själva kan prova och lära sig, berättar bibliotekschefen Helena Götesdotter.
Utställningen är uppbyggd kring fyra teman: Propagandalabbet, Åsiktsmaskinen, Välkommen in och Första hjälpen.
Det första temat fokuserar på att identifiera fem propagandatekniker, spela på känslor, attackera motståndare för att skapa ett vi och dom, förenkla/vinkla/ljuga om fakta och information, tilltala en viss målgrupp för att svara till deras behov och värderingar och repetera ett budskap.
– Eleverna får guidning så att de genom diskussioner och övningar ska kunna få en förståelse för sin egen samtid och lära sig att kritiskt granska och avkoda information från olika kanaler.
 
En lekfull upplevelse
Besökarna kliver fysiskt in i den värld där ungdomar vistas dagligen, en värld full av missledande information och starka krafter. Här ges en lekfull upplevelse samtidigt som besökaren blir varse vanliga berättartekniker som döljer antidemokratiska och våldsbejakande innehåll.
– Syftet är att ge verktyg som stärker besökarens förmåga till självständiga och oberoende bedömningar av olika källors trovärdighet och ideologiska utgångspunkt, tillägger Helena Götesdotter.
Det resande demokratilabbet är producerat av Arbetets museum i samarbete med Statens medieråd, Sensus och KB med finansiering av Svenska Postkodsstiftelsen.
Utställningen är öppen under bibliotekets öppettider och finns kvar under en månad framåt.
 
Tommy Paremo

Bibliotekschefen Helena Götesdotter trycker på knappen för att få veta mer om propaganda

Olika skyltar och besked

Comments are closed.