De vill ge medvind åt kulturovana

Publicerat: 22 januari, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 1384

Unga människor och deras konst måste tas på allvar. Den tesen driver den ideella organisationen Medvind som vill locka nytt blod till Burlövs kulturliv.

– Jag är hantverkare och står en hel del i kassan på Möllegården. Jag ser vilka som kommer dit och besöker kulturaktiviteterna och det är inte direkt ungdomar från Arlöv, säger Lone Bach Borius, ordförande i Medvind.

Vi befinner oss i lokalen bredvid Kronetorps Mölla. Utsikten över fälten är slående och en bit bort skymtar dansbanan och den något igenvuxna kryddträdgården. Det är hit föreningen vill försöka locka de mer svårflörtade kulturutövarna – kommunens ungdomar. Och då framför allt de från Arlöv som kanske inte ser Möllegården Kultur som det självklara valet.

– Kulturutbudet i kommunen är ju till för alla. Därför började vi med att gå ut på högstadieskolorna i Arlöv med en stor marknadsföringskampanj. Och vi lyckades faktiskt locka till oss ett gäng med tonårstjejer det första året som fick testa på en helt oprövad kulturform.

Är det viktigt att fler får ta del av kulturutbudet i Burlöv?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Tillsammans med en lettisk fotograf byggde tjejerna upp en fotobox på Burlövs Center. Och där ägnade de hela sportlovet åt att bjuda in förbipasserande till en stund i boxen. Efteråt följde vernissage i lokalerna vid Kronetorps Mölla där föräldrar, vänner och kulturfolk bjöds in.

– Fototjejerna blev själva grundbulten i vår verksamhet. Och det var väldigt roligt att deras föräldrar kom hit och var med på vernissaget efteråt. Detta sportlovet är de tio stycken med ursprung i nästan lika många länder som ska jobba med fågelmasker som ska bli en del av en utställning på Möllegården.

Lone Bach Borius och de andra medlemmarna i Medvinds styrelse har inte bara kulturintresset gemensamt. De har även jobbat med tidigare kulturprojekt för ungdomar i bland annat Rosengård i Malmö.

– Det är något speciellt med att få vara med i hela processen. När ett gäng med ungdomar utan någon som helst kulturerfarenhet tar sig an ett projekt. Det är ett sätt för dem att utvecklas både socialt och språkligt, säger Ing-Britt Melin som är styrelsemedlem i föreningen.

Hon berättar entusiastiskt om en resa till Louisiana som hon gjorde tillsammans med några av ungdomarna.

– De visste inte ens vad Louisiana var för något. Och så kommer vi in på detta prestigefyllda ställe och de tar sig an uppgiften att hitta ett konstverk som var som de själva och ett som inte var som de själva på ett jätteimponerande vis. De skötte det helt perfekt. Vi hade så roliga diskussioner efteråt.

Just nu går Medvinds styrelse och väntar på besked om de sökta medlen från Allmänna Arvsfonden ska trilla in. Ett så pass stort tillskott i kassan skulle göra stor skillnad för föreningen.

– Då får vi plötsligt ett helt annat utgångsläge. Vi har planer på ett treårigt projekt där vi tänker jobba mycket mer systematiskt med tre utställningar per år tillsammans med olika konstnärer. Vi planerar också att få in mer pojkar i verksamheten. I de första projekten har det mest varit tjejer.

Medvind styrka är framför allt att styrelsen inte ger sig, menar Lone Bach Borius.

– Vi tror stenhårt på vår idé. Vi har skickat in mängder med ansökningar som inte har gått igenom. men vi är väldigt envisa.

– Vi har bara ett problem och det är att ingen vill gå hem igen efter våra träffar, säger Ing-Britt Melin med ett leende. I dessa tider är det väldigt kul att vi har lyckats nå ungdomar som inte är så kulturvana. Nu hoppas vi bara att verksamheten har fortsatt medvind.

Comments are closed.