De tar gamla saker åter i bruk

Publicerat: 26 februari, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 2245

  • IMG_4779
  • IMG_4778
  • IMG_4758

Gamla möbler, sladdar och en ishockeyklubba med Pekka Lindmarks autograf. På Återbruk Burlöv går det att fynda – men också träna på att ta ansvar och initiativ inför ett framtida yrkesliv.

– Man ska kunna komma hit och handla och det ska finnas i princip allting. För den som vill bli av med gamla grejer går det bra att lämna in. Är något trasigt så lagar vi det, säger Göran Nilsson som är arbetsledare och jobbcoach på nystartade Återbruk Burlöv.

I lagerlokalen på Företagsvägen där han befinner sig är det redan fullt av begagnade möbler – trots att projektet bara har varit igång sedan i måndags.

För tillfället arbetar nio personer här – och alla har de befunnit sig borta från arbetsmarknaden en längre tid. Arbetet på Återbruk Burlöv ska ses som ett steg på vägen mot ett framtida arbete.

– Jag har en dröm om att arbeta som brevbärare i framtiden, säger Fakhri Hadji. Jag kommer från Irak men har bott nio år i Arlöv. Jag tycker om att gå hit och träffa kompisar och jobba.

Inlämning av saker till Återbruk Burlöv går att göra måndag- fredag mellan klockan 7-17. Varje onsdag och fredag mellan klockan 11-15 håller lokalen som ligger på Företagsvägen 29 öppet för försäljning.

En bit bort står Kieder Fate och torkar av ett nyanlänt glasbord. Han pratar inte så mycket svenska ännu men viljan att arbeta syns lång väg.

– Det är precis det vi vill uppmuntra till här, säger Göran Nilsson. Här finns alla möjligheter att ta egna initiativ och visa vad man går för. Man kan sortera saker, laga det som är trasigt eller ha hand om kassan.

Förebilden till Återbruk Burlöv finns i andra kommuner. Servicegruppen har varit runt i både Åstorp och Klippan och tittat vad de gör där och tänkt att en liknande verksamhet med återvinning av gamla möbler skulle kunna funka även hemma i Burlöv, berättar Göran Nilsson.

– Jag tror att det finns många här i kommunen som kanske inte har det så gott ställt som skulle vilja komma hit och fynda. Titta på den här soffan till exempel – den är i jättefint skick, säger han och pekar på en beige skinnsoffa utan så mycket som en skråma.

Att Återbruk Burlöv är en arbetsmarknadsåtgärd som inte ska konkurrera ut några andra företag i kommunen är viktigt, betonar Göran Nilsson. Han har själv varit i kontakt med Erikshjälpen för att förvissa sig om att inte projektet sticker i ögonen.

– Jag har sagt att är det minsta lilla problem så får de komma hit och plocka precis vad de vill av våra grejer. Men de ser det inte på det viset alls, säger han.

Malin Lindgren

redaktionen@burlovsnyheter.se

 

 

Comments are closed.