Clownen Manne gästade Arlöv på avskedsturné

Publicerat: 13 mars, 2015

Publicerat i: Arlöv

Visningar: 1274

Barnen älskade honom på 70-talet och de rungande skrattsalvorna från Arlövs bibliotek på fredagen tyder på att de gör det än idag. Men snart 70 år fyllda känner clownen Manne att det är dags att börja dra sig tillbaka – innan han blir patetisk.

Iförd klassisk clownmundering med pösiga gröna byxor, förstora skor, röd näsa och liten blå hatt tar han alla barn i hand och säger hej då när föreställningen är över. Då och då blir det en high five eller en kram.

Under 45 varierade minuter har han bjudit på allt från såpbubbleinferno till skurmoppar på huvudet och hattar under mattan. Många var de hjälpsamma händer som sträcktes upp i luften när clownen bad om hjälp. Och lika många var skratten och tjuten från Arlövsbarnen när han snubblade runt förvirrat på klassiskt clownmanér och ingenting förstod.

– Det var så kul! Vilken nostalgi. Det väcker en massa minnen från när jag var barn säger förskoleläraren Jeanette Lilja på Virvelhusets förskola, en av två förskolor som fick en specialföreställning av ikonen Manne några timmar innan den ordinarie förställningen.

Den reaktionen är Manne af Klintberg – mannen bakom clownmunderingen – van vid vid det här laget.

– Burlöv bjöd på en väldigt entusiastisk publik. Det är nästan alltid positivt. Föräldrarna säger att de har sett mig på tv som barn. Bara någon enstaka säger att jag har förstört deras barndom, säger han med ett snett clownleende när han tar igen sig på en stol efter föreställningena slut.

Snart 70 år fyllda har han bestämt sig för att den här soloturnén får bli hans sista.

– Det är patetiskt med gamla artister som inte har vett att sluta i tid. Jag kommer fortfarande att jobba lite ihop med mina barn, men det blir inga fler turnéer ensam. Jag fyller ändå 70 år vid midsommar.

Väldigt mycket är sig likt där ute i landet annars, tycker Manne af Klintberg. Barnen skrattar åt samma saker och vissa har svårt att sitta still och andra inte – precis som på 70-talet.

– Min drömpublik är den på Parkteatern i Stockholm. Där kan den som inte vill vara kvar bara resa sig och gå. Då får man jobba lite.

Varför har clownen Manne blivit ett så framgångsrikt koncept tror du?

Jag tror att det är clownen som antihjälte som går hem hos barnen. I stället för att vara hård och tyst och kall som andra hjältar är jag raka motsatsen. Det är så viktigt att vi får möjlighet att leka och skratta som barn. Jag är så trött på starka vita män. Vi måste tokälska alla barn där ute som inte kommer igång med leken och som ordförande i Lekfrämjandet håller jag i ett projekt där vi ska ta reda på de barnen.

IMG_5078

 

Comments are closed.