Bussåkandet i kommunen minskar

Publicerat: 17 februari, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 1384

Allt färre åker buss till och från Burlöv. Vissa linjer som trafikerar kommunen tappade så mycket som en femtedel av sina resenärer under förra året.

Nästan 100 000 färre resor gjorde med buss i Burlöv under 2014 jämfört med året innan. Det visar färsk statistik från Skånetrafiken.

-På linje 130 är resandet i princip oförändrat men både linje 133 mot Lomma och framför allt linje 172 från Malmö via Arlöv hade en stor minskning av antalet resande, säger Håkan Kristiansson som är trafikutvecklare på Skånetrafiken.

Åker du ofta buss?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Orsakerna till minskningen är flera, menar Håkan Kristiansson. Sedan Citytunneln byggdes har fler och fler valt tåget framför bussen. Även den milda sommaren och hösten tror Håkan Kristiansson kan ha påverkat bussresandet negativt, eftersom fler har haft möjlighet att cykla.

– Elcyklar blir allt mer populärt och det har funnits goda möjligheter att ta sig fram på sådana i Burlöv under 2014, säger han.

Antalet gymnasieelever i kommunen som står för väldigt många av bussresorna har också minskat i antal, berättar Håkan Kristiansson. Barnkullarna i gymnasieåldern kommer att nå sin botten under 2016. Därefter förväntas de stiga igen.

Finns det risk att ni drar ner på antalet bussturer till och från Burlöv nu?

– Nej, förmodligen inte. Vi uttökade ju nyligen trafiken på linje 130 för att där fanns ett ökat behov då. Men sådant här går i cykler så på sikt tror jag inte att det här kommer att påverka hur vi trafikerar Burlöv med buss.

Comments are closed.