Burlövskändisen del 2: Författaren och historikern Dick Harrison

Publicerat: 6 november, 2014

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Okategoriserade

Visningar: 1240

Just nu pappaledig från sin tjänst på Lunds Universitet, men också aktuell med en ny bok om 30-åriga kriget.

- Det var ren tur som förde mig till Åkarp. Vi längtade hem varenda dag i Afrika, säger nyss hemkomna historikern och författaren Dick Harrison.

De snubblade formligen över den – villan med den lummiga trädgården på en undanskymd plats i gamla Åkarp. Och trots att de inte trodde att de skulle ha råd från början blev den så småningom deras. Den där villan som gjorde det möjligt att rymma alla de böcker som givetvis följer med på köpet när två författare slår sina påsar ihop.

– Det här är min del av världen. Allting är så bekvämt, nära och lugnt. Och det är busenkelt att flyga härifrån ut i världen. Jag har svårt att tänka mig något bättre ställe, säger Dick Harrison.

Och efter att precis ha tillbringat ett halvår i Afrika i väntan på att adoptionen av tvååriga dottern skulle gå igenom har han verkligen fått perspektiv på sin hemort.

– Det enda jag verkligen beklagar är att det inte är Sveriges vackraste kommun. Inga bokskogar eller annan skogsmark, ingen natur. Det hade jag gärna sett.

Om du hade fått ändra något i kommunen, vad skulle det vara?

– Antalet svordomar hemma hos oss handlar nog till 99 procent om infrastruktur. Ombyggnaden av järnvägen hade gärna fått ske i förrgår enligt min mening. Folk står vid järnvägsövergången i 45 minuter och blir frustrerade. Idag såg vi den sjunde döda ihjälkörda anden på vägen vid dammen för att folk gasar på i ilskan över att behöva vänta så länge.

En annan händelse av det tråkigare slaget som Dick Harrison varit med om i Åkarp är inbrott. Något som inträffade dagtid medan hans fru var ensam hemma i huset.

– Det är en sak som egentligen inte är Åkarps problem. Det kan ju inte relateras till kommunen. Tack och lov hade vi allt värdefullt i ett bankfack. Och när inbrottstjuvarna insåg att det var någon hemma i huset gav de sig iväg. Men det är tråkigt med den här uppgången i kriminalitet som gör att alla måste ha larm hemma.

Vad är du mest stolt över i din karriär hittills?

– Då måste jag nog säga mitt åttabandsverk Svensk historia. Att jag lyckades få ett förlag att ge ut den. Det var en kollektiv insats men jag var initiativtagare. Jag är också väldigt stolt över min bok om slaveri som jag bantade ner från tre tjocka böcker till en under min tid i Afrika.

Du är även aktuell med en ny bok i dagarna. Vad kan du berätta om den?

– Det är en stor bok om 30-åriga kriget som heter ”Ett stort lidande har kommit över oss”. Den avslutades egentligen för ett år sedan men ges ut nu. Den utgår från dåtida ögonvittnen och jag är väldigt stolt över den.

Comments are closed.