Burlövsbo dog – förgiftades av medicin

Publicerat: 14 april, 2015

Publicerat i: Åkarp, Arlöv

Visningar: 1944

En ung man boende i Burlöv avled i läkemedelsförgiftning. Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot Beroendecentrum i Lund där mannen behandlades för sin smärtproblematik.

Mannen led av en reumatisk sjukdom med svår värk i kroppen som följd. År 2010 inleddes en smärtbehandling som läkare på Beroendecentrum i Lund höll i på grund av det svårbehandlade smärttillståndet. Vid ett akutbesök på kliniken sommaren 2012 framkom det att patienten var medvetandesänkt – eventuellt på grund av överdosering av läkemedel. Han fördes då till medicinens akutmottagning.

Har du förtroende för sjukvården?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Därefter dröjde det ända till oktober 2012 innan patienten fick träffa sin ansvarige läkare igen. Då höjdes dosen och sedan förnyades receptet utan att patienten fick träffa sin läkare fler gånger. I början av april 2013 avled han på grund av konstaterad läkemedelsförgiftning.

Patientens pappa anmälde händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och skriver i sin anmälan att sonen blev övermedicinerad trots att pappan påpekade medicineringen vid ett läkarbesök som han medverkade vid.

IVO ser allvarligt på bristerna i vården på Beroendecentrum och anser bland annat att läkarkontakterna var för glesa och att uppföljningen av läkemedelsförskrivningen brast. Det togs inte heller några regelbunda prover eller gjordes någon uppföljning med EKG. Därför kan beroendecentrum inte undgå kritik, menar IVO.

Beroendecentrum har i samband med utredningen tagit fram riktlinjer för provtagning och skärpt sina rutiner kring läkemdelsförskrivning.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.