Burlöv i toppen när det gäller inbrott i Sverige

Publicerat: 25 januari, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 423

Enligt en färsk sammanställning från försäkringsbolaget If hamnar Burlövs kommun på en niondeplats bland Sveriges 290 kommuner när det gäller inbrott per 1.000 invånare.
Värst utsatta är boende i Danderyds kommun med 17 inbrott per 1.000 invånare medan Burlöv har 8 inbrott. I Skåne är invånarna i Åstorp, Höganäs och Bjuv mer utsatta för inbrott.
Utan att ha sett If:s statistik är Burlövs kommunpolis Selma Tengeborg medveten om att det sker många inbrott i kommunen.
- Troligen handlar det mest om villainbrott, men vi arbetar aktivt, just nu i Åkarp för att skapa grannsamverkan, vilket vi hoppas ska dämpa antalet inbrott, säger hon.
- Burlöv ligger ju lite på landet med många in- och utfarter vilket gör det lätt att försvinna efter ett eller flera inbrott. Det är därför viktigt att man som villaägare samverkar och håller utkik på personer eller fordon som inte verkar höra dit.
- Enkelt kan man säga att inbrottstjuvar avskyr bostadsområden där grannar hjälps åt att hålla koll.
 
Fler tips
Försäkringsbolaget If har ytterligare tips som kan minska risken för inbrott.
• Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
• Märk dina värdesaker med MärkDNA och sätt upp de medföljande dekalerna på utsidan av bostaden, de har en avskräckande effekt.
• Fotografera dina värdesaker med mobilen och skriv upp dem på en inventarielista.
• Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.
• Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning och be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, lägga sina sopor i din soptunna etc.
• Starta grannsamverkan i ditt område.
 
En sammanställning
Försäkringsbolagets statistik är en sammanställning som de gjort av Brottsförebyggande rådets siffror för 2016 samt statistik från SCB visar att flera skånska kommuner hör till de värst drabbade i Sverige, räknat per hushåll.
Genomsnittet för hela Sverige är 4 per 1000 invånare.
Siffrorna i sammanställningen gäller antalet anmälda fullbordade inbrott i hus eller lägenhet, räknade per 1 000 hushåll i Sveriges kommuner. Inbrottsförsök som inte fullbordades har inte räknats med.
 
Ingen stor del
En fråga som ibland dyker upp är hur inbrott i ett bostadsområde påverkar försäkringspremien för andra som bor i närheten.
– Inbrott utgör inte en särskilt stor del av premien för en hemförsäkring, framför allt inte i jämförelse med vattenskador och flera andra missöden som kan hända i hemmet. Men däremot påverkas självklart känslan av trygghet hos både den som utsatts och hos grannarna, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If.

Comments are closed.