Burlöv får nära en miljon kronor för mindre barngrupper

Publicerat: 21 juni, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 965

1.873 förskolor i Sverige får dela på 828 miljoner kronor när Skolverket nu fördelar statsbidrag för att minska barngruppernas storlek. För Burlövs kommun innebär det att man tilldelas 960.000 kronor av sökta drygt 2,1 miljoner kronor.
Kommuner och ägare till fristående förskolor ansökte om över 1,5 miljarder kronor så Skolverket har tvingats prioritera bland ansökningarna.
– Det är positivt att så många förskolor vill skapa mindre barngrupper. Hela bidraget går åt men nästan hälften av de förskolor som de sökt för kommer inte få bidrag. Pengarna räcker helt enkelt inte till alla, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.
 
Förskolor i utsatta områden prioriteras
Bidraget ska enligt de sökande användas till att utöka antalet barngrupper, minska antalet inskrivna barn eller börja använda nya lokaler. Regeringen ändrade reglerna inför årets ansökningsomgång. Nytt för i år är att förskolor i områden med svåra förutsättningar ska prioriteras.
 
Barngruppernas storlek har minskat
Den statistik som presenterades i våras visar att den genomsnittliga barngruppens storlek har minskat. Inte sedan 1992 har den genomsnittliga gruppstorleken varit mindre. I genomsnitt gick det förra året 15,9 barn i en förskolegrupp jämfört med 16,7 barn året innan.
– Förändringen är jämförelsevis stor. En rimlig förklaring är att bidraget haft effekt tillsammans med de riktmärken för barngruppernas storlek som vi införde förra året, säger Johanna Freed.
 
Riktmärken för barngrupper
Riktmärkena finns i kommentartexten i Skolverkets allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan. För barn som är 1-3 år är riktmärket för barngruppers storlek 6-12 barn. För barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn.
– Trots att barngruppernas storlek minskat så är det en bra bit kvar till de riktmärken vi anger. Dessutom räcker det inte att bara göra grupperna mindre. Ansvariga för förskolorna behöver också utgå från barnens behov, personalens kompetens, personaltäthet och lokalernas utformning, säger Johanna Freed.
 
Mer om bidraget
Sedan 2015 fördelar Skolverket på regeringens uppdrag bidrag för att minska barngruppernas storlek. Det är regeringen som beslutar om hur mycket pengar som avsätts för bidraget.
 
Burlövs kommun begärde 2.145.000 kronor och beviljades 960.000 kronor
Här är förskolorna som fick dels avslag på sin ansökan, dels beviljats bidrag:
Dungens förskola                 avslag
Svanetorps förskola             avslag
Harakärrs Förskola              avslag
Dalslunds förskola                avslag
Östragårdens förskola         avslag
Vanningsåkers förskola       bifall
Humlemadens förskola       bifall
Grönebo förskola                  bifall
Havrens Förskola                 bifall
Svenshögs Förskola             bifall
Torngatans Förskola           bifall
Virvelhusets Förskola         bifall
Virvelvindens Förskola      bifall
Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.