Burlöv – en superkommun i topp

Publicerat: 17 maj, 2017

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 896

Vid Samhällsgalan 2017 där årets superkommuner utsågad, uppmärksammades Burlövs kommn genom en topplacering i en av alla rankingar som görs bland Sveriges kommuner. Burlöv utsågs till Sveriges femte bästa storstadskommun.
Det är tidningen Dagens samhälle som jämför hur väl rustade alla Sveriges kommuner är för framtiden genom att granska tio framgångsfaktorer.
– Det är mycket glädjande att politiska satsningar och de insatser alla medarbetare gör belånas med fina placeringar, säger kommundirektör Lars-Åke Ståhl.
– Dessa utmärkelser är indikationer på att vi är på rätt väg och ger oss även energi att fortsätta utveckla oss inom de områden där vi fortfarande har utmaningar.
Förutsättningarna för Sveriges kommuner är väldigt olika. Burlövs klassas som en storstadskommun och jämförs med liknande kommuner som har mer än 80 procent av sin befolkning boende i tätort. I Burlöv, som är Sveriges näst minsta kommun till ytan, bor majoriteten av invånarna antingen i tätorterna Arlöv eller Åkarp.
Burlövs kommun är definitivt dem minsta av de 29 ”storstadskommunerna” till befolkningen räknat, men kan ändå som en liten kommun konkurrera om topplaceringarna.
 
Väl rustad kommun
– Burlövs fortsätter att växa och blomstra. Genom att delta i mätningar och fortsätta sträva mot goda resultat kan vi erbjuda en kommun med liv och rörelse, menar kommunrådet Katja Larsson (s).
– Vi erbjuder rika möjligheter för möten och utveckling. Vi ser att bostadsbyggandet kommit igång rejält. Även nyproduktion av fastigheter för näringslivet är på gång.
– Vi ser fram emot att kunna välkomna många ny medborgare och företag till vår kommun de närmaste åren, tillägger Katja Larsson.
 
Förbättring jämfört med 2016
I årets jämförelse klättrar Burlöv en placering uppåt jämfört med föregående år. Anledningen till det är till exempel en god kommunal soliditet. Skolresultaten är en annan bidragande faktor, plus väl fungerande kommunikationer.
 
Områden att utveckla
Kommunen får däremot lägre resultat när det gäller näringslivet när det gäller antalet bolag per 1.000 invånare. Detta till trots är näringslivet ändå ganska nöjda med kommunens service.
Något också att arbeta vidare med är att höja nivån när det gäller eftergymnasial utbildning för personer i åldrarna 25-64 år.
 
Mäter viktiga faktorer
– Vi mäter av de faktorer som vi anser viktigast för en kommuns framtid, bland annat i form av sysselsättning, arbetsmarknad och livskvalitet, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.
– För oss är det viktigt att visa på goda exempel och att framtiden också går att påverka.
Han menar att det är svårt, för att inte säga omöjligt att rakt av jämföra förutsättningarna för en landsbygdskommun med en storstadskommun och kora den ena som mer framgångsrik än den andra.
– Däremot menar vi att det går att jämföra kommuner med ungefär samma betingelser med varandra. Det syns i tillväxt och livskvalitet hur en kommun styrs, och då går det också att mäta ett resultat. Vissa är helt enkelt duktigare än andra.
 
Sundbyberg bäst
Av alla storstadskommuner rankades Sundbyberg som nummer ett med Stockholm som två, Solna nummer tre, Malmö fyra och Burlöv nummer fem och Lund som nummer sex.
Längre ner på listan av skånska kommunen rankades Lomma som nummer 17, Vellinge som nummer 21 och Staffanstorp som nummer 29.

- Dessa utmärkelser är indikationer på att vi är på rätt väg och ger oss även energi att fortsätta utveckla oss inom de områden där vi fortfarande har utmaningar, säger kommundirektör Lars-Åke Ståhl.

– Dessa utmärkelser är indikationer på att vi är på rätt väg och ger oss även energi att fortsätta utveckla oss inom de områden där vi fortfarande har utmaningar, säger kommundirektör Lars-Åke Ståhl.

Föregående artikel:
Nästa artikel:

Comments are closed.