Burlöv behöver visioner för att inte gå under

Publicerat: 1 mars, 2018

Publicerat i: Insändare, Redaktionellt

Visningar: 395

Insändare

Bor jag i en kommun som håller på att vittra sönder? Var är visionerna för Burlövs kommuns framtid? 

Det är valår och vi kommuninvånare vet ingenting om vad de olika partierna har tänkt sig ska hända. 

Sockerbruket i Arlöv lägger ned. Nu lägger även Coop ned som har den största butiksytan på Burlövs center. Sedan länge gapar flera tomma lokaler tomma i centret. Flera områden i kommunen har fått förfalla medan nya stadsdelar projekteras och byggs.

Det är som att plantera nya växter i sin trädgård och sen varken vattna eller sköta om dem. Till slut dör växterna. Avfolkade köpcentrum är ingen ny företeelse. Näthandeln konkurrerar ut småbutiker och klädkedjorna bränner kläder för att inte omsättningen är tillräcklig.

De stora Coop- och Icabutikerna får svårt att möta upp kedjor som Lidl och Netto som trots sitt mindre format är bra på att hitta rätt prisnivå och ett efterfrågat utbud. Det handlar inte om höga hyror utan om minskat

kundunderlag och ett ändrat konsumentbeteende.

I USA fylls tomma Malls med utlämningsställen för näthandel. Fenomenet köpcentrum är på utdöende. Jag vill se att kulturen drar in på våra handelsplatser. Visa ortens historia, med fynd och bilder, ta in utställningar, barn och baby-bio, mindre butiker med personlig service, riktigt bra mat- och fikaställen. Bygg bostäder ovanpå, ge plats för vårdinrättningar, barnomsorg och skapa lekytor. Kort sagt en mötesplats där folk bor.

Burlövs center har en företagsledning som antagligen jobbar hårt nu för att lösa situationen. Ny matbutik lär vara på gång.

Hur är det med kommunledningen? Sitter det en visionsgrupp och samlar in idéer om hur Burlövs kommuns framtid ska se ut. Här behövs byggas från grunden, ta upp ett samarbete med Burlövs center som ligger mitt i byn, ta ett rejält tag med att vårda de stadsdelar som fått förfalla genom åren, investera i grönytor, lekplatser, parker och ge plats för torghandel.

Är gruppen som planerar för sockerbruksområdet igång? Det är hög tid nu. Burlövs kommun är liten till ytan men här bor trots det drygt 18 000 invånare, med stor inpendling till många arbetsplatser. Den som besöker Burlöv kan lätt på grund av många trista miljöer få för sig att det här är en fattig kommun. Förhållandet är faktiskt det motsatta. Kommunen har mycket gott

om pengar. Ingenting kommer att växa om inga investeringar görs. Idén om att Burlövs kommun ska gå upp i Malmö är kanske närmare än vad vi tror. Närmar vi oss undergången? Varför ska vi avlöna egna kommuntjänsteman och politiker om de inte kan förvalta och förbättra det vi har?

Visionsprogram efterlyses!

Maria Fredin Skoog Arlövsbo

Maria Fredin Skoog är frilansjournalist och skriver om trädgård och mat.

Hon har arbetat sedan 2004 med att trycka på politiker och tjänstemän för förbättringar i Burlövs utsatta stadsdelar

Comments are closed.