Åtal i människohandelsärende

Publicerat: 14 september, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 376

Sju personer åtalas i dag i Växjö för omfattande människohandel. Nätverket tvingade människor till Sverige för att tigga och miljonbelopp har förts ut ur landet.

De sju personerna i nätverket åtalas för att ha lurat eller tvingat personer från Bulgarien att resa till Sverige för att tigga. Större delen av förtjänsten tog nätverket själva och stora summor pengar fördes ut ur landet. I december 2017 slog polisen i region Syd till mot de misstänkta gärningsmännen som i dag åtalas för människohandel. Tillslaget föregicks av ett intensivt arbete, med bland annat telefonavlyssning och spaning.

– Vi såg att vi hade minst ett ärende med människohandelsinslag, vilket gjorde att vi ville undersöka närmare vad det rörde sig om. Spaningsarbetet ledde till att vi kunde identifiera det nätverk av personer som i dag står åtalade, säger Karin Holmqvist, gruppchef för människohandelsgruppen i polisregion Syd, vid den pressträff som hölls på Rättscentrum i Malmö på fredagsförmiddagen.

Tjugotal brottsoffer

Förundersökningen har letts av kammaråklagare Måns Biörklund vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Ärendet har involverat både svenska och bulgariska polis- och åklagarmyndigheter och totalt tretton brottsoffer kommer att höras under rättegången.

– Vid tillslaget fanns ett tjugotal brottsoffer på plats. Jag har gjort bedömningen att det har funnits tillräcklig bevisning i de tretton fallen för att väcka åtal, säger Måns Biörklund.

Ytterligare en person, som hjälpt nätverket att inhysa brottsoffren, åtalas för medhjälp till människohandel. Rättegången beräknas pågå under hela hösten 2018.

Comments are closed.