Århundradens vingslag har nått Möllegården

Publicerat: 3 juni, 2015

Publicerat i: Åkarp

Visningar: 1323

Det började med en Åkarpsbo med en rejäl modellflygplanssamling – och slutade med en hel utställning om människans tusenåriga jakt på vingar.

– Idén till utställningen kom från P-A Sjögren från Åkarp. Han kom in hit till oss och berättade om sin samling. I början var vi tveksamma till vad vi kunde göra av den men sedan började vi spåna kring om vi på något sätt kunna täcka hela den här resan som mänskligheten har gjort och den återkommande tanken om att ”har man bara vingar så klarar man sig”, säger Karin Lindbom som är kultursekreterare i Burlövs kommun och en av dem som har varit med och tagit fram utställningen ”Jakten på vingar” – årets sommarutställning på Möllegården.

”Jakten på vingar” är Möllegårdens sommarutställning och pågår fram till den sista augusti i år.

Hon visar runt bland fågelmasker, flygplansmotorer, katapultstolar – och superhjältar som Stålmannen och skånska flygpionjären Elsa Andersson. Mycket är lånat från privatpersoner eller från Malmö tekniska museum.

– Det finns en hel del lokal anknytning i den här utställningen, säger Karin Lindbom och stannar till vid montern om Transair – flygbolaget som arrangerade de första officiella svenska charterresorna från Bulltofta flygfält under 50-talet.

– Många från Burlöv jobbade där på den tiden. De här modellerna och väskorna har vi fått låna av en före detta anställd där.

Även kulturföreningen Medvind har bidragit till utställningen med egentillverkade fågelmasker och dräkter tillverkade med ”Button Masala – teknik”, ett sätt att tillverka kläder utan att sy ett stygn.

Och över alltihop svävar det bevingade citatet ”Jag kan flyga – jag är inte rädd” av den folkkäre Stig-Helmer Olsson.

  • IMG_5336
  • IMG_5344
  • IMG_5364

 

 

 

Comments are closed.