Alla partier avvaktar

Publicerat: 10 september, 2018

Publicerat i: Åkarp, Arlöv, Redaktionellt

Visningar: 608

Valet till kommunfullmäktige gav inget glasklart besked om maktskifte eller inte i Burlövs kommun. Socialdemokraterna, som ju i fyra år har lett majoriteten i fullmäktige, tappade ett mandat, liksom koalitionspartnern Miljöpartiet. Däremot vann nuvarande koalitionspartnern Centerpartiet ett mandat och har numera två mandat i fullmäktige.
I många skånska kommuner och i riket totalt har Sverigedemokraterna skördat stora framgångar, men i valet till kommunfullmäktige i Burlöv blev det plus/minus noll och partiet står kvar på tio mandat. Detta samtidigt som de fick fler röster, liksom Moderaterna, som står kvar på sina åtta mandat.
– Man kan ju tycka det är lite tråkigt att fler röster inte gav fler mandat. Å andra sidan är det ju roligt att vår partner, Liberalerna, gick fram ett mandat, säger Lars Johnson, ordförande för Moderaterna i Burlöv.
– Det vi nu ska göra är att sätta oss ner för att prata, eftersom det just nu i alla fall, finns en majoritet för ickesocialitistkt styre. Och det är något vi kommer att ägna den närmaste veckan åt att diskutera. Det blir en spännande vecka.
– Samtidigt måste vi prata ihop oss även inom vårt parti, men det hade varit nyttigt för Burlöv med ett maktskifte, tillägger han.
Han medger samtidigt att ett eventuellt borgerligt styre i Burlövs kommun är lite avhängigt hur Centerpartiet ser på ett sådant samarbete under de kommande fyra åren.
 
Tidigare samarbetspartner
Mats Lithner, ordförande för Liberalerna i Burlöv, ser valresultatet som en fantastisk framgång och en möjlighet för maktskifte i kommunen.
– Det har varit mitt mål ända sedan jag engagerade mig politiskt 1983. Går det bara så ska vi göra det, säger han med eftertryck.
Att få med Centerpartiet som en koalitionspartner ser han inte som omöjligt.
– Vi har ju tidigare haft dem som samarbetspartner, så det ska väl gå att diskutera fram en sådan lösning igen.
Under tiden vill han, liksom alla övriga parter, avvakta sluträkningen av röster som sker på onsdag hos Länsstyrelsen.
– Vi avvaktar, men inriktningen är klar. Socialdemokraterna ska bort!
 
Hade förväntat fler mandat
– Vi hade nog förväntat oss lite till,, men vi var ju inte så aktiva i slutet på valrörelsen, bland annat beroende på det sena bytet av ordförande, säger Christer Swahn, ganska nyutnämnd ordförande för Sverigedemokraterna i Burlöv.
Samtidigt är han ändå lite nöjd att de inte gick bakåt och tappade mandat.
– Vi kan ju ändå i alla fall se att vi fick fler röster totalt sett än 2014 så det är vi ganska nöjda med.
Några vidare diskussioner om vad som sker framöver han de ännu inte haft inom partiet.
– Och ju nu avvaktar vi till den slutgiltiga rösträkningen på onsdag där det ju faktiskt kan ske mindre förändringar.
 
Vill också avvakta
Socialdemokraterna tappade också ett mandat, men behåller ändå sin ställning som kommunens största parti, men om de behåller makten är osäkert.
– Vi får se, vi har inte hunnit med än att diskutera valresultatet och vi ska nog avvakta till sluträknandet på onsdag för att se om det blir några förändringar av mandatfördelningen, säger Kent Wollmer, ordförade för Socialdemokraterna i Burlöv.
Burlövs Nyheter också sökt Centerpartiet för en kommentar utan framgång.
 
Tommy Paremo
 
Så är mandatfördelningen tills vidare i Burlövs kommunfullmäktige 2018-2020:
 
Socialdemokraterna 32,1% 14 mandat (-1)
 
Sverigedemokraterna 24,0% 10 mandat (0)
 
Moderaterna 20,1% 8 mandat (0)
 
Liberalerna 6,7% 3 mandat (+1)
 
Vänsterpartiet 5,9% 2 mandat (0)
 
Centerpartiet 5,0% 2 mandat (+1)
 
Miljöpartiet 3,7% 2 mandat (-1)

Comments are closed.